Firma rodzinna

Jutro imieniny: Jarosława, Marka, Wiki.

Aktualności

Newsletter

Jesli chcesz otrzymywać inforamcje o
nowosciach i promocjach podaj adres
e-mail i wybierz rodzaj informacji.

Aktualności Aktualności

Bartnik Sądecki - Prelekcja w Salonie w Suchej Beskidzkiej

Przedstawiamy właściwości produktów pszczelich z jakimi zapoznali się słuchacze ostatniej prelekcji w Salonie Kawy i Wina w Suchej Beskidzkiej.

Propolis, czyli kit pszczeli, jest balsamiczno - żywiczną substancją, zbieraną przez pszczoły-robotnice z wydzielin pączków różnych drzew liściastych i iglastych. W zależności od źródła powstania uzyskuje barwę żółto-zieloną, przez ciemnobrązową, do prawie czarnej. Składa się z wielu substancji biologicznie czynnych wykazujących silne działanie bakteriobójcze i przeciwbólowe. Przyspiesza metabolizm komórkowy i odtruwa organizm. Regeneruje tkankę chrzęstną i kostną, a także nabłonek skóry, dzięki czemu zapobiega powstawaniu blizn.

 

Ma szczególne zastosowanie w  leczeniu odleżyn, oparzeń i owrzodzeń oraz trudno gojących się ran. Bardzo dobrze wspomaga leczenie wrzodów żołądka i przewlekłych schorzeń przewodu pokarmowego. Z powodzeniem można go stosować przy chronicznych nieżytach gardła i anginach, a w postaci czopków w ginekologii i leczeniu hemoroidów. Podnosi skuteczność działania antybiotyków.

Pyłek kwiatowy Trudno znaleźć w przyrodzie równie bogaty w składniki odżywcze produkt jak pyłek kwiatowy. Wykryto w nim około 250 różnych składników! Skład chemiczny pyłku jest następujący: woda stanowi 12 - 25 proc., węglowodany - 25 - 48 proc., tłuszcze  2 - 4 proc., białka średnio 25 proc., w tym znajduje się 12 proc. aminokwasów egzogennych, tych najmniejszych cegiełek, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, a muszą być dostarczone z zewnątrz, składniki mineralne stanowią 3 - 5 proc. suchej masy i stwier­dzono aż 36 pierwiastków w tym: potas, wapń, magnez, siarka, krzem, żelazo, złoto, lit, cynk, chrom, selen, miedź, jod i inne.
Najwięcej składników mineralnych zawiera pyłek kwiatowy ze śliwy, pałki, orzecha włoskiego i dziurawca.
Ponadto pyłek to koncentrat 17 witamin. Zawiera m.in. B1, B2, B6„ A, E, C, D i kwas foliowy.

Pierzga jest produktem pszczelim o bardzo dużych wartościach odżywczych, znacznie lepszym od pyłku, ma bowiem bogatszy skład i jest lepiej przyswajana, ponieważ dzięki fermentacji mlekowej podnosi się strawność substancji pokarmowych. Jest bogata w witaminy: A, wszystkie z grupy B, C, PP, E, D, K i H. Znajduje się w niej mnóstwo mikro- i makroelementów, a także enzymów wspomagających trawienie.

Pierzga, podobnie jak pyłek posiada właściwości odżywcze, antybakteryjne i odtruwające. Poleca się ją w leczeniu schorzeń jelit, w anemii, chorobie nadciśnieniowej, w stanach zmęczenia i wyczerpania, a nawet w chorobach układu nerwowego. Bardzo dobre efekty daje pierzga stosowana przez ludzi starszych. Ma również zbawienny wpływ na skórę, dlatego poleca się ją w leczeniu łuszczycy. Można ją używać w leczeniu prostaty. Niektórzy lekarze polecają spożywanie pierzgi wszystkim mężczyznom po 40-tym roku życia.

Mleczko pszczele jest wydzieliną gruczołów gardzielowych młodych pszczół-robotnic. Stanowi podstawowe, wysokoenergetyczne pożywienie matek pszczelich i młodszych larw. Świeże mleczko pszczele jest substancją o kremowej konsystencji i zmiennej barwie, od jasnokremowej do jasnożółtej. Cierpke i lekko kwaśne w smaku, o swoistym zapachu. W stanie świeżym jest produktem nietrwałym, wymaga utrwalenia.
W handlu występuje w postaci tabletek oraz w mieszaninie z miodem. W skład mleczka pszczelego wchodzi cały szereg mikro i makroelementów, aminokwasy w stanie wolnym, hormony, enzymy, kwasy organiczne, inhibitory, witaminy oraz inne substancje biologiczne czynne. 
Preparaty na bazie mleczka pszczelego znajdują szczególnie zastosowanie w schorzeniach wieku starszego oraz zaburzeniach rozwoju i równowagi hormonalnej. Korzystnie wpływają na przemianę materii procesu odnowy tkanek. Powodują szybki przyrost masy ciała, zwiększają żywotność i regulują ciśnienie krwi. Reguluje czynności fizyczne i psychiczne, prowadząc do usunięcia zmęczenia i poprawy samopoczucia. Badania kliniczne potwierdzają skuteczność mleczka pszczelego w leczeniu chorych na miażdzycę, cukrzycę chorobę Buergera, dusznicę bolesną oraz dychawicę oskrzelową.