Aktualności

Aktualności Aktualności

Prelekcja z Roberto&Franco

W piątek 21 listopada odbyła się prelekcja, której przewodnim tematem były włoskie produkty prezentowane przez Państwa Grażynę i Franco Leone współwłaścicieli firmy Roberto&Franco - dystrybutora oryginalnych włoskich produktów. 

Podczas degustacji zaprezentowane zostały:

    Makaron Casarecce z tuńczykiem

-      Olive verdi dolci, salate, piccanti (oliwki zielone słodkie i inne)

-      Olive nere (oliwki czarne)

-       Bruschette 3 rodzaje

-       Vasetti pate’ olive verdi/nere ( pasta z oliwek zielonych /czarnych)

-        Olio Svevo  (oliwa Svevo)

-        Aceto balsamico/creme  ( Ocet balsamiczny/ kremowy)

-        Panettoni (babka panettone)

-        Pandoro (babka pandoro)

-        Vino Proseco Treviso (białe, wytrawne, musujące)

-        Vino Muller Thurgau (białe, wytrawne, musujące)

-        Moscato d’Asti  (białe, lekko słodkie)


 

Przepis na makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem

 

Składniki:

0,5 kg makaronu (spaghetti, cavatapi, penne)

2 puszki pomidorów w kawałkach ok. 800g

5-7 łyżek oliwy

2-3 ząbki czosnku

 tuńczyk w oleju ok. 200g

1 łyżka natki pietruszki drobno pokrojonej

 

W dużym garnku zagotować wodę ok. 5litrów, posolić,  wsypać makaron–czas gotowania jak na opakowaniu (czas gotowania jest zależny od rodzaju makaronu, np. cavatapi gotujemy ok. 10 minut)

 

W tym czasie robimy sos:

 

1.Podgrzać oliwę w rondlu o grubszym dnie.    

2. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić, wrzucić na oliwę, lekko podsmażyć.                     

3. Dolać pomodory.                                         

4. Podgotować do zgęstnienia                                     

5. Dodać tuńczyk, jeśli olej jest smaczny można wlać do sosu (wg uznania).                            

6. Podgotować wszystko ok. 5 minut.                  

7. Dodać drobno pokrojoną pietruszkę i wymieszać

 

Makaron odcedzić, odlać 1 kubek wody, połączyć z sosem, jeśli sos byłby zbyt gęsty, dodać trochę wody z gotowania makaronu.

Podawać gorący.

 

Smacznego!!!!

 

Z pozdrowieniami Grażyna i Franco Leone