Aktualności

Aktualności Aktualności

Prelekcja prezentująca produkty kuchni włoskiej

W ubiegly piątek w "Salonie kawy i wina" odbyła się prelekcja dotycząca produktów kuchni włoskiej. Prezentację przeprowadziła firma Roberto&Franco Premium Quality Italian Products, a prelekcję prowadził Pan Antonio Franco Leone prezes zarządu wraz z żoną Grażyną. Firma ta jest dystrybutorem oryginalnych włoskich produktów, które można zakupić w naszych marketach. Zaproszeni goście mieli okazję skosztować:

   Makaron Gragnano:

-        Cavatappi z sosem pomidor-bazylia

  Sery:

-        Grana Padano DOP

-        Asiago

-        Mozzarella di Bufala

   Wędliny:

-        Salami Nostrano

-        Salami Pikantne

-        Drobne Salami Romeo

-        Salami Soppressa Veneta Pic Nic

  Wino: 

Białe:

-     Greco di Tufo (Region Kampania)

-     Vermentino (Region Sardynia)

Czerwone:

-       Primitivo di Manduria (Region Apulia)

-       Cannonau (Region Sardynia)

Słodkie:

-      Fragolino

-      Muller Thurgau (Region Trydent) (typ champagne)

   Panettone

 Szczególnie przypadł do gustu świeżo przygotowany makaron z sosem ragu z tuńczykiem. Poniżej przedstawiamy przepis wg Pani Grażyny:

 

Przepis na makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem

Składniki:

0,5 kg makaronu (spaghetti, cavatapi, penne)

2 puszki pomidorów w kawałkach ok. 800g

5-7 łyżek oliwy

2-3 ząbki czosnku

1 puszka tuńczyka w oleju ok. 200g

1 łyżka natki pietruszki drobno pokrojonej

 

W dużym garnku zagotować wodę ok. 5litrów, posolić,  wsypać makaron–czas gotowania jak na opakowaniu (czas gotowania jest zależny od rodzaju makaronu, np. cavatapi gotujemy ok. 10 minut)

W tym czasie robimy sos:

1.Podgrzać oliwę w rondlu o grubszym dnie.    

 2. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić, wrzucić na oliwę, lekko podsmażyć.                     

 3. Dolać pomodory.                                         

4. Podgotować do zgęstnienia                                     

5. Dodać tuńczyk, jeśli olej jest smaczny można wlać do sosu (wg uznania).                            

6. Podgotować wszystko ok. 5 minut.                  

 7. Dodać drobno pokrojoną pietruszkę i wymieszać

Makaron odcedzić, odlać 1 kubek wody, połączyć z sosem, jeśli sos byłby zbyt gęsty, dodać trochę wody z gotowania makaronu.

Podawać gorący.

Smacznego!!!!

Z pozdrowieniami Grażyna i Franco Leone

 

Największą furorę zrobiło wino Fragolino Rosso - musujące wino pięknie pachnące poziomkami oraz włoska babka Panettone.

 

Zgodnie z tradycją na wszystkie produkty z prelekcji  ustanowiono promocję 10% rabatu. Zapraszamy na zakupy!